Care sunt cauzele poluării aerului?
Poluarea aerului este cauzată de industrie, de transport, de sistemele energetice, de agricultură, dar şi de fiecare dintre noi. Uniunea Europeană a făcut eforturi mari pentru reducerea poluării aerului: acum, maşinile emit cu 90% mai puţine gaze poluante decât cu 20 de ani în urmă. Cum poluarea aerului continuă să afecteze mediul şi sănătatea oamenilor, Comisia Europeană a propus o nouă strategie care va duce la îmbunătăţirea semnificativă a calităţii aerului, până în 2020. Printre cei mai periculoşi poluanţi se numără gazele nocive şi aerosolii – particulele de praf sau de funingine, emise de maşinile cu motoare diesel, de uleiurile arse sau de solvenţii folosiţi la vopsele. Acestea ne afectează plămânii. Prezenţa ozonului troposferic rezultat din procesele fotochimice – sau „smog”-ul – este un alt pericol serios. Creat atunci când anumiţi poluanţi reacţionează unii cu alţii sub efectul razelor solare, el poate cauza dificultăţi de respiraţie şi iritaţia gâtului şi a ochilor. Depăşirea anumitor praguri ale ozonului troposferic, în combinaţie cu alte substanţe poluante, afectează, de asemenea, pădurile, recoltele şi animalele.
Poluarea reprezinta contaminarea mediului înconjurator cu materii care pot afecta atât sanatatea umana, dar şi funcţiile ecosistemelor. Aceasta poate fi un rezultat al cauzelor naturale, precum erupţiile vulcanice, sau al activitaţii umane.
În timpul revoluţiei industriale poluarea a devenit o problema alarmanta. De atunci au început sa fie adoptate strategii şi sa fie luate masuri de diminuare a poluarii.
Tipuri de poluanţi
Pulberile aflate în suspensie (PM) în aer sunt cu diametru mai mic de 10 microni (PM10) sau de 2.5 microni (PM2.5) - de marimea unei bacterii. Acestea se numesc şi particule respiratorii şi sunt deosebit de periculoase deoarece patrund adânc în ţesuturi.
PM10 provin în primul rând din activitatea rutiera, din arderile şi emisiile de combustibil, din cauza uzarii frânelor, a cauciucurilor şi prin ridicarea
materialului antiderapant de pe carosabil. Alte surse: activitatea industriala, sistemul de încalzire a populaiei, centralele termoelectrice.
materialului antiderapant de pe carosabil. Alte surse: activitatea industriala, sistemul de încalzire a populaiei, centralele termoelectrice.
Dioxidul de azot este la rândul sau cauzat de traficul rutier, dar şi de diverse activiti industriale şi procese de producţie a energiei electrice. Acesta este un precursor al pulberilor în suspensie. Ozonul se formeaza în cea mai mare parte din reacii chimice între alte substanţe poluante, reacţii iniţiate de lumina solara puternica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu