Pulberile în suspensie (PM), dioxidul de azot şi ozonul sunt poluanţii cei mai nocivi pentru sanatatea umana. Expunerea îndelungata la aceste substanţe poate duce la probleme majore precum probleme ale sistemului respirator sau moarte prematura. În jur de 90% dintre oraşele din Europa sunt expuse la aceşti poluanţi într-o cantitate mai mare decât cea normala.
PM – Conform studiilor realizate de Organizaia Mondiala a Sanataţii*, expunerea la PM se afla printre cauzele bolilor cardiace, ale celor respiratorii şi chiar ale sistemului nervos. De asemenea, acestea pot duce la scaderea speranţei de viaţa prin creşterea patologiei cardio-pulmonare şi, posibil, a cancerului pulmonar.
Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu boli pre-existente de plamâni sau de inima, dar şi persoanele în vârsta şi copiii.
De exemplu, expunerea îndelungata la PM afecteaza dezvoltarea copiilor, ducând înclusiv la funcţ-ionarea deficitara a plamânilor şi la o rata redusa de dezvoltare a acestora.
• Dioxid de azot - Efectele expunerii îndelungate la o cantitate sporita de dioxid de azot constau în scaderea funcţiilor normale ale plamânului şi creşterea posibilitaţii dezvoltarii unor probleme respiratorii.
• Ozon - Ozonul diminueaza dezvoltarea normala a plamânului.
• Ozon - Ozonul diminueaza dezvoltarea normala a plamânului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu