Poluarea aerului din locuinţe

Riscurile poluarii aerului nu sunt înregistrate doar în mediul extern, ci şi în interiorul locuinţelor. Poluarea din locuinţe depinde de fiecare în parte.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanataţii**, 4.3 milioane de persoane mor anual din cauza expunerii la poluarea din locuinţe.
Unul dintre cei mai periculosi dusmani ai sanataţii este praful menajer. Multe studii au aratat ca într-un an, dintr-o locuinţa de 4 persoane se aduna pâna la 45 kg de praf. Doar un gram de praf conţine aproximativ 700 de miliarde de particule cu compoziţie diferita. Cu fiecare inspiraţie, un adult inhaleaza între 40.000 si 75.000 de particule de praf.
http://www.high-health.info/aer/poluarea/principalele-surse-de-poluare.htm
Particulele de poluanţi se depun pe suprafaţa pielii sau pe pleoape, nas sau gât, pot fi inhalate si patrund în caile respiratorii, pâna la nivelul alveolelor pulmonare. Odata ce particulele poluante au patruns în sistem, pot provoca reacţii multiple care au ca rezultat îmbolnavirea.
Alergiile şi astmul sunt efectele frecvente ale poluarii, iar, conform statisticilor, numarul persoanelor afectate este într-o continua creştere, în special în mediul urban***. Astfel, daca în America, în 1982 erau înregistrate 34 de cazuri de probleme de astm raportat la 1000 de locuitori, în 1994 numarul acestora a crescut la 56 de persoane****. Simpla aerisire a încaperii nu este o soluţie, în special datorita faptului ca şi din mediul extern patrund substanţe poluante.

Solutii

Pentru diminuarea poluarii din locuinţe, trebuie acordata o atenţie deosebita atât la alegerea surselor de caldura şi de preparare a mâncarii, cât şi la metodele prin care aerul poate fi purificat. Printre metodele prin care poate fi obţinut un aer mai pur se numara schimbarea regulata a filtrelor aparatelor de aer condiionat,
optarea pentru un purificator de aer şi alegerea unui aspirator dintr-o clasa A de re-emisie praf.
Imagini pentru poluarea aerului

Pentru o monitorizare atenta a valorilor de reemisie de praf, în septembrie 2014 au fost introduse la nivelul Uniunii Europene etichete energetice pentru aspiratoare. Acestea sunt similare cu cele existente pentru frigidere, maşini de spalat şi alte electrocasnice, dar sunt adaptate pentru categoria aspiratoarelor,
incluzând indicatori noi precum performanţa de captare a prafului de pe podea dura şi de pe covor şi re-emisia de praf. Atât procentul de captare a prafului, cât şi re-emisia de praf sunt indicate pe o scala de la A la G, unde A este clasa cea mai buna şi G cea mai slaba.
Pentru a contribui la menţinerea unui ambient sanatos în locuinţe, Electrolux a dezvoltat aspiratorul UltraOne, care a fost desemnat „cel mai bun în test” dintre aspiratoarele Electrolux, atât datorita performanţelor de aspirare, cât şi datorita performanţelor de eliminare a prafului din locuinţa. UltraOne este prevazut cu duza de aspirare AeroPro™ Extreme, care înlatura perfect praful de pe orice suprafaţa şi cu un filtru Allergy Plus™, care capteaza chiar şi cele mai fine particule de praf. Mai mult, nivelul de filtrare este de 0,001 mg/m³, fiind încadrat în clasa A de re-emisie de praf.
Studiu Organizaţia Mondiala a Sanataţii asupra efectelor particulelor în suspensie:
Health effects of particulate matter. Policy implications for countries in eastern Europe, Caucasus and central Asia;
WHO Regional Office for Europe, Danemarca, 2013
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/189051/Health-effects-of-particulate-matter-final-Eng.pdf
**Organizaia Mondiala a Sanataii: http://www.who.int/indoorair/en/
*** conform datelor publicate de Societatea Romana de Pneumologie
**** conform datelor publicate de Asociaţia Americana de Pneumologie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu